preskoči na sadržaj

Osnovna škola Bedenica

Povijest škole

Povijest škole

 

Prve pisane tragove o školstvu u Bedenici nalazimo u izvješćima kanonske vizitacije, tj. pregleda župe koji je obavljao kanonik-arhiđakon ili sam biskup i ti se zapisi odnose uglavnom na spominjanje školnika. Školnika je osim crkvenih dužnosti – pjevanje kod mise, ministriranje – povremeno i poučavao, ako je bilo đaka i ako bi to netko od njega tražio.

Godina 1699. navodi se kao godina prvog spomena škole u Bedenici iako neki istraživači navode da je školnik prvi put spomenut u vizitaciji Bedenice 1704. godine što ne znači da on nije i prije djelovao.

Iako su 1774. godine doneseni propisi o državnim osnovnim školama, služba školnika još se dugo održala u Bedenici i drugim župama jer za državne škole nije bilo sredstava.

Prema podacima u Župnoj spomenici, škola u Bedenici utemeljena je 1852. godine u staroj drvenoj školničiji. Tako se nazivao stan školnika koji je, prema istraživačima, morao tada biti primljen u državnu službu kao učitelj. Prvi državni učitelj u Bedenici bio je Stjepan Benković.

Godine 1858. škola se preselila u kuću plemićke obitelji Ožegović jer je župnik privremeno trebao školničiju za svoj stan.

Na mjestu stare drvene školničije 1889. godine izgrađena je nova velika školska zgrada koja je nakon potresa 1971. godine bila znatno oštećena te je rad u njoj prekinut i počela se užurbano graditi nova škola.Godine 1973. izgrađena je i otvorena nova školska zgrada u kojoj se do danas održava nastava.  Osnivanje OŠ Bedenica

Do lipnja 2006. godine škola u Bedenici bila je područna škola OŠ Dragutina Domjanića iz Svetog Ivana Zeline . 

Nakon odluke o osnivanju, donesene dana 29. lipnja 2006., škola Bedenica je sve do 15. siječnja 2007. djelovala kao PŠ Bedenica. Tek nakon toga datuma i službeno počinje rad kao samostalna pod nazivom Osnovna škola Bedenica. Stanje u školi je teško, kako u pogledu kadrova tako i u tehničkom pogledu. Školu je vodila v.d. ravnatelja dipl. ing. Lidija Zorić, ali uz mnogo problema, naime, nije cijelo vrijeme prisutna u školi već ovaj posao obavlja volonterski u svoje slobodno vrijeme. Rad u školi organiziran je u dvije smjene (s tjednom izmjenom smjena).    

                                                                             

U školi nema mjesta za administrativno osoblje koje je nužno za samostalan rad škole. Tu pomaže lokalna samouprava – opremaju tri prostorije u općinskoj zgradi. Te prostorije ustupljene su na korištenje školi, a škola ih koristi za ured računovođe, knjižnicu, ured tajnika i ured ravnatelja. Time su stvoreni minimalni uvjeti za početak rada škole, tako da 1. ožujka počinju raditi računovođa, knjižničar, tajnik, domar odnosno administracija koja vodi školu. Dana 23. travnja 2007. imenovana je ravnateljica škole Jasnica Mahnet. Nakon mandata Jasnice Mahnet, 2011. godine Krunoslav Ujlaki preuzima ulogu ravnatelja.

Obavijesti
RASPORED SATI
Kurikulum i GPP
Jelovnik

 

Priloženi dokumenti:
Jelovnik - svibanj 2021..docx

Radno vrijeme knjižnice

A tjedan

ponedjeljak

8.30 - 13.30 sati

srijeda

8.30 - 14.30 sati

petak

8.30 - 13.30 sati

B tjedan

utorak

8.00 - 15.00 sati

četvrtak

8.00 - 15.00 sati

Popis lektire

E-nasilje

Nasiljem se ne smatra samo fizički udarac, već i vrijeđanje, omaložavanje i iskorištavanje djece putem interneta. Ukoliko smatrate da ste žrtva elektroničkog nasilja ili pak poznajete takvu osobu ili situaciju, prijavite to klikom na "Crveni gumb".

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 11. 2009.

Ukupno: 345100
Ovaj mjesec: 1933
Danas: 106
CMS za škole logo
Osnovna škola Bedenica / Bedenica 111, HR-10381 Bedenica / os-bedenica.skole.hr / ured@os-bedenica.skole.hr
preskoči na navigaciju