preskoči na sadržaj

Osnovna škola Bedenica

Svaštaonica

4. a - od malaca do znalaca

Zanimljivosti iz 4. razreda

Škola u prirodi

Učenici 4. razreda bili su od 3. do 6. lipnja u Školi u prirodi na otoku Murteru. Na put su krenuli u subotu u 4:45 sati. Putovali su 7 sati do prvog odredišta Sokolarskog centra Dubrava. To je centar za bolesne i ranjene ptice. Vidjeli su sovu, a zatim sokola. Saznali su koliko dugo mogu živjeti, čime se hrane, koliki im je raspon krila i zašto lete. Poslije sokolarskog centra otišli su do Šibenika. Saznali su sve o prošlosti grada. Šetali su uskim uličicama i vidjeli katedralu svetog Jakova.
Nakon duge vožnje napokon su stigli na otok Murter u hotel Colentum. Kada su raspakirali stvari, malo su se odmorili, a zatim išli na kupanje. Navečer su imali disko.

Drugi dan doručak su imali u 7:30, a zatim su otišli u NP Krka. Tamo su vidjeli kako se rade potkove za konje i kako se je prije plelo i šivalo. Dalje su išli razgledavati slapove, a posebno ih se dojmio Skradinski buk.
Vratili su se u hotel na ručak. Poslijepodne su se kupali, navečer su imali disko sa igrama.

Treći dan nakon doručka krenuli su prema Šibeniku gdje su se ukrcali na trajekt Tijad i zaplovili prema otoku Zlarinu. Putem su vidjeli morsku utvrdu Sveti Nikola iz koje je branjen Šibenik. Na otoku su posjetili Zavičajni muzej u kojem su saznali o vađenju koralja iz mora i njihovoj obradi. Do povratka trajektom kupali su se na jednoj od zlarinskih plažica. Nakon povratka u hotel kupali su se u bazenu, a zatim vozili podmornicom iz koje su razgledavali morski svijet.

Četvrti dan trebalo je poslije doručka spakirati kofere. Prijepodne su iskoristili za zadnje kupanje u hotelskom bazenu, a nakon ručka krenuli su prema Zadru gdje su upoznali znamenitosti toga grada, a naročito Morske orgulje.
Doma su se vratili u 10:15 umorni, ali sretni.

 Teodora Šeb

 

Valentinovo i Fašnik

U veljači su učenici 4. razreda obilježili Valentinovo i Fašnik.
Na Valentinovo su odigrali tombolu i plesali ples srca. Svaki učenik je donio neki prigodni poklon. Poklone je učiteljica označila brojevima. Izvlačenjem brojeva osvajali su poklone. Većina učenika bila je zadovoljna.
Nakon toga uslijedio je ples srca. Plesni parovi se formiraju izvlačenjem srca. Plesali su plesove koje su naučili na ritmičkoj, valcer i rockenroll. Taj dan su se svi zabavili i nasmijali.
Na Fašnik su u školu došli svi maskirani, osim dvojice učenika. Razredom su hodale princeze, vještice, klaunovi, vuk, Snjeguljica, Harry Potter. Dvojica dječaka prerušila su se u djevojčice. Neki su imali kupovne maske i kostime, a neki su odlučili biti maštoviti, npr. Matija i Teodora i sami izraditi svoje kostime. Matija je bio vrlo lijep klaun, a Teodora francuska dama.
Prvi školski sat na hodniku je održano natjecanje za izbor najljepše maske. Iz našeg razreda žiri je izabrao Harry Pottera. Iza te maske krilo se lice Daria Martinjaka. Za nagradu je dobio čokoladu.

Svi su se dobro zabavili i nasmijali jedni drugima. Do kraja nastave ostali smo maskirani.

Lana, Marija, Petra, Lukrecija

Posjet policijskoj postaji

  U četvrtak 23. veljače su učenici 4. razreda posjetili Policijsku postaju u Svetom Ivanu    Zelini. Cilj posjeta bilo je upoznavanje s programom MAH-1 koji policija provodi već petnaestu godinu za redom.

 Učenike su dočekala dvojica kontakt policajaca gospodin Plemenčić i gospodin Brcković.  Na početku su učenike upoznali s odjelima u postaji, a zatim su ih poveli u  predavaonicu. Prilikom upoznavanja istaknuli su važnost povjerenja u kontakt policajce te da policija prvenstveno postoji kako bi čuvala i štitila ljude i imovinu, a ne ih kažnjavala. Gospodin Plemenčić držao je predavanje o sigurnosti djece i odraslih u prometu, o štetnosti droge i alkohola na zdravlje. Učenici su dobili za pročitati natpis na kutiji cigareta: Pušenje šteti vašim plućima i desnima!

 Na kraju su dobili knjižicu Moj podsjetnik MAH u kojoj se nalaze važni telefonski brojevi i korisni savjeti za sigurnost djece. Dobili su i naljepnicu: "Zajedno više možemo"

Lukrecija Bičak

Prvi dan u drugom polugodištu

U našoj školi nastava je počela u četvrtak, 12. siječnja. U četvrtom razredu razgovaralo se o zimskim praznicima. Neki učenici posjetili su Božićni sajam u Zagrebu, neki su bili na klizanju u Mariji Bistrici, a neki su sami kod kuće napravili svoje skijaške staze. No, svi su se dobro zabavili i odmorili. Bilo je lakših bolesti, ali nitko nije imao gripu. Već prvi dan proslavili su Erikov rođendan, a onda je i Dario najavio proslavu svojeg rođendana za vikend.
Od učiteljice su saznali da će iz Prirode i društva obrađivati nizinske krajeve Hrvatske pa će stoga iz lektire čitati knjigu Zlate Kolarić-Kišur Moja zlatna dolina u kojoj ona opisuje svoje djetinjstvo u Požeškoj kotlini. Dečke koji polaze dodatnu nastavu iz matematike u siječnju još čeka školsko natjecanje. 

Lana Žegor, Petra Prugovečki

Susret sa spisateljicom

U našoj školi gostovala je spisateljica Željka Horvat-Vukelja. Inače, njezine Slikopriče su lektira u prvom razredu i svi su ih čitali. Učenici su pažljivo slušali priče: Priču o ježiću koji nije htio ići ušumsku školu, priču o mješalici koja je potajno radila kolače, priču o mjesecu koji je htio popiti more. Nakon toga igrali su zanimljivu igru. Spisateljica je učenike pohvalila što su pošteno igrali. Na kraju im je podijelila autograme. Učenicima je druženje bilo vrlo zanimljivo i nadaju se da će biti još ovakvih susreta sa spisateljicom.

Posjet kazalištu

Učenici 4. razreda su krajem listopada posjetili Kazalište Trešnja i pogledali predstavu Braća Grimm i princeza Luise.

Braća Grimm dobila su zadatak da paze na princezu Luise koja je bila vrlo razmažena. Ništa nije znala raditi i ništa nije htjela učiti, sa svima se  svađala.Odbila je sve prinčeve koji su je došli prositi. To je jako naljutilo njezinu majku pa je naredila da se mora udati za prvoga muškarca koji naiđe. Onda se pojavio putujući svirač koji je odveo princezu u svoju siromašnu kolibu. Tu se princeza počinje mijenjati i postaje dobra. Na kraju otkrivamo da je siromašni svirač zapravo princ koji je tražio nekoga tko će ga voljeti onakvog kakav je.

Lukrecija Bičak

Dani kruha u našoj školi

Učenici razredne nastave su 17. listopada obilježili Dan kruha u prostorima škole kako bi zahvalili za plodove Zemlje.

Zbor je otvorio priredbu pjesmom Jesen pa su učenici 1. razreda recitirali pjesme o jeseni. Zatim su zboraši otpjevali pjesmu Listopad u gradu. Potom su učenici 4. razreda izveli igru s pjevanjem Ovako se žito sije. Nakon toga su zboraši otpjevali još jednu pjesmu Pekar. Za kraj su učenici 4. razreda odrecitirali recitacije Domaći kruh i Kruh nikada ne može dosaditi.

Zatim su svi zajedno predvođeni svećenikom izmolili Oče naš, nakon čega je on blagoslovio kruh koji su svi učenici međusobno dijelili i blagovali.

Karla Hrgetić

 

Pišemo maštamo...

Najbolje priče prema izboru učenika

Od prve izgovorene riječi do prve pročitane knjige

Moje prve izgovorene riječi bile su mama, tata, baba. Prve rečenice počeo sam izgovarati s dvije godine.

Sa tri i pol godine upoznao sam slova, svoje ime i prezime znao sam napisati sa četiri godine. Prve knjige koje sam upoznao bile su slikovnice: Crvenkapica, Bob graditelj, Dobro jutro, medo, Nestašno odrastanje konjića, Peppa Pig i mnoge druge. Prva knjiga koju sam samostalno pročitao bila je knjiga o mjesecu. Jako su me zanimale knjige o svemiru i o raznim istraživanjima. Kada sam dobio novu knjigu odmah sam je počeo listati i čitati jer me jako zanimalo što u njoj piše.

Doma imam puno knjiga i slikovnica koje čuvam za uspomenu.

Dario Martinjak

Lijepa naša domovino

Moja se domovina zove Hrvatska. Ona ima puno gora, jezera, rijeka, livada, polja i šuma. Ima i Jadransko more, mnogo otoka i poluotoka te Krčki most ispod kojeg plove brodovi. U dubini mora plivaju raznovrsne ribe, ježinci i ostala morska stvorenja. Na moru je uvijek lijepo vidjeti zalazak sunca.
Hrvatsku posjećuju i ljudi iz drugih država. Stranci koji dolaze živjeti u našu domovinu kažu da je naš jezik najteži za naučiti. U Hrvatskoj ima puno gradova bogate prošlosti kao što su Zagreb, Varaždin, Čakovec, Karlovac, Vukovar itd. U njoj žive Zagorci, Prigorci, Slavonci, Dalmatinci i mnogi drugi.

Meni je moja domovina najljepša jer ima mnogo livada i polja gdje se mogu igrati. Volim putovati njome jer postoji još puno gradova i mjesta koja nisam posjetila.

Karla Hrgetić

Promjena završetka Vjetrovitoj priči Ivana Tomičevića

Laserska klopka

Nakon što je ljudima dosadilo trpjeti nestašluke zlobnog vjetra odlučili su sljedeće: Fabijan će pozvati Zapadnjaka, Juga i Istočnjaka da otjeraju Sjeverca. No nije uspjelo. Građani su razmišljali i odlučili da će napraviti klopku. Svi su izašli na ulicu i donijeli hranu kojom će namamiti vjetra. Sjeverac nije mogao odoljeti, ali taman kad se spustio i krenuo jesti klopka ga je uhvatila za rep. Tako je jadno jaukao da su se građani topili od tuge. Zatim ga je susjeda Filipa pustila. Svi su bili ljuti, no Filipa im je objasnila još bolji plan. Susjed Jura i krojač Fabijan će dozvati Zapadnjaka, Istočnjaka i Juga. Ona i susjeda Daria će reći ostalim građanima da otiđu nakratko iz grada, a susjed Štef će postaviti lasere u svim kućama. Vjetrovi će reći Sjevernjaku da uđe u kuću i tad će ga laseri opeći. Svi su napravili što su trebali i ova zamka je uspjela. 
Sjevernjak je shvatio da ne smije biti zloban i tako jako puhati. Svi su bili sretni i vratili se u svoje domove.

Lana Žegor

Moj cucek Brik

Moj cucek Brik
spi vu svoje hižice.
Spi i tu i tam me gledi.

Otpre jedne oke,
otpre druge.
A onda digne glavu
i pogleda v zdelicu:
Kaj za jesti ima?

A ja mu donesem papicu tak finu
da nemre jesti stat.

Onda si on legne
i opet zaspi.

Lukrecija Bičak

Moj kaj

Listje s drva curi
i po nakli šumi.
Zajec čez šumu bejži
i suhe granje drobi.

A deda v hižu drva nesi,
dok mama fine tijeste miesi.
Drva v peći goriju
i se sobe topiju.
Kaj to baba kuha?
Taki bude fina juha.

Kaj, kaj, tak govori
cieli naš kraj!

Petra Prugovečki

Jesen

Došla je jesen. Njezini prijatelji sunce i oblaci najavili su nam da će biti hladnije vrijeme.

Jesen je naša prijateljica u narančastožutom ogrtaču od lišća. Lišće cijeli dan pada sa grana. Jesen svaki dan oblaći prekrasne haljine.
Došao je i dan kada je jeseni bio rođendan.Pozvala je svoje prijateljice proljeće, ljeto i zimu. Dok se ona uređivala, one su joj se sakrile. Kada je jesen izašla iz sobe, prijateljice su je iznenadile poklonima i čestitkama. Lijepo su se zabavljale
Jesen je bila jako dobra s djecom, ali došao je dan za rastanak. Prijateljice su se došle oprostiti od nje. Jesen je bila jako tužna, ali i sretna što dolazi vladavina njezine prijateljice zime.

Ja volim jesen zato što je lijepo godišnje doba. Osjećam se predivno.

Lukrecija Bičak

 

Priloženi dokumenti:
svastaonica 2011.doc


Stvaramo u slici i riječi

Album: Dani kruha

[1] 2 Sljedeća Zadnja
Prezentacija

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku



[1] 2 Sljedeća Zadnja



likovni kutak

Album: Dani kruha

[1] 2 Sljedeća Zadnja
Prezentacija

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku



[1] 2 Sljedeća Zadnja



Obavijesti
RASPORED SATI
Kurikulum i GPP
Jelovnik

 

Priloženi dokumenti:
Jelovnik - travanj 2024..docx

Radno vrijeme knjižnice

ponedjeljak 9.00 - 13.00

utorak 9.00 - 13.00

srijeda ne radi

četvrtak 12.00 - 15.00

petak 10.00 - 14.00

 

Popis lektire

E-nasilje

Nasiljem se ne smatra samo fizički udarac, već i vrijeđanje, omaložavanje i iskorištavanje djece putem interneta. Ukoliko smatrate da ste žrtva elektroničkog nasilja ili pak poznajete takvu osobu ili situaciju, prijavite to klikom na "Crveni gumb".

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 11. 2009.

Ukupno: 476992
Ovaj mjesec: 2533
Danas: 4
CMS za škole logo
Osnovna škola Bedenica / Bedenica 111, HR-10381 Bedenica / os-bedenica.skole.hr / ured@os-bedenica.skole.hr
preskoči na navigaciju