2011-12-18 18:31:07

Recepti za božićne kolače

Mali kuhari preporučuju  Vam recepte za božićne kolače: mirisne kiflice, išlere, makovnjaču, starinsku pitu s pekmezom, boriće, crno bijele kekse. 

MIRISNE KIFLICE

Sastojci:

200 g šećera,
½  žlice začina za medenjake,
4 žlice limunovog soka,
180 g brašna,
100 g gustina,
200 g margarina (margarin za prhka tijesta),
120 g mljevenih badema,
50 g šećera, cimet

Priprema:
Miješajući sve sastojke napravite tijesto.
Ostavite ga pokriveno preko cijele noći u hladnjaku. Na radnoj ploći s nešto brašna oblikujte tijesto u tanje valjke. Izrežite na komade duljine 8 cm i oblikujte od njih kiflice. Kiflice stavite na lim obložen papirom za pečenje. Pecite na temperaturi od 175 °C oko 12 minuta. Pečene kiflice umočite u šećer i cimet pa ostavite da se ohladi.

 

IŠLERI

Tijesto:

28dag margarina
28 dag brašna
14 dag šećera u prahu
14 dag oraha
sok od jednog limuna

Krema: 3 jaja
            15 dag šećera
            10 dag margarina
            10 dag čokolade

            1 vanilin šećer

Glazura: 10 dag šećera
              10 dag margarina

 

MAKOVNJAČA

 

Tijesto: 1 kg brašna
             6 jaja
             prstohvat soli
             200 g šećera
             ½ dcl ulja
             ½  dcl ruma
             mlako mlijeko
            svježi kvasac
            limunova korica

Nadjev: ½ kg mljevenog maka
            300 g šećera
            vanilin šećer
            limunova korica
            rum, ulje,
           4 bjelanjka-istuci u snijeg

Postupak:
Četiri žumanjka i dva cijela jaja izmiksamo sa soli i šećerom; dodati kvasac koji se dignuo u mlakom mlijeku i brašno. Zamijesimo  tijesto i pustimo da stoji 15 minuta na toplom mjestu. Pomiješamo sastojke za filu. Razvaljati tijesto što traje i namazati filom. Staviti u tepsiju i hladnu pećnicu i peći sat vremena.

 

STARINSKA PITA S PEKMEZOM

 

30 dag brašna
25 dag skuhanog protisnutog krumpira
15 dag masti
15 dag šećera
2 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
6 žlica domaćeg šljivovog pekmeza
1 žlica sode bikarbone
malo soli
šećer u prahu za posipavanje

 

BORIĆI

2 jaja
20 dag oraha (lješnjaka)
42 dag brašna
25 dag brašna
20 dag margarina

Priprema:
Umijesiti glatko tijesto, razvaljati tanko, izrezati modlama, a na pola keksića izrezati odgovarajuće rupe i peći na 180 °C kratko da porumene. Lijepiti s marmeladom jedan cijeli i jedan s rupom.

 

                                              CRNO BIJELI KEKSI

Sastojci:
300 g brašna
150 g šećera
1 vanilin  šećer
2 žutanjka
200 g hladnog margarina
2 žlice kakao praha
2 žlice slatkog vrhnja
brašno za rolanje

Umijesiti glatko tijesto od brašna, šećera, vanilin šećera, žutanjka i margarina. Tijesto podjeliti na pola i u jednu polovicu dodati kakao i slatko vrhnje pa dobro izraditi i po potrebi dodati brašna. Formirati kugle, pa obje kugle staviti u hladnjak na jedan sat. Malo formirati tijesto u kvadrat, pa ga položiti na prozirnu foliju, a na njega približno na istu veličinu formirati kvadrat drugog tijesta. Oba tijesta zatim zajedno valjati na foliji na debljinu pola prsta. pomoću folije zarolati oba tijesta (kao štrudlu) u čvrst valjak. Boja donjeg tijesta bit će tako vanjska, pa ako želimo da su keksi u dvije boje - razvaljano tijesto prije rolanja prerezati i okrenuti, pa ga tako zarolati. Valjak staviti u hladnjak na najmanje jedan sat (najbolje preko noći). Zagrijati na 175 °C, obložiti pleh papirom za pećenje, rolu rezati na ploške debljine 1/2 cm debljine i staviti na pleh i peći 12 - 15 minuta.


Osnovna škola Bedenica