preskoči na sadržaj

Osnovna škola Bedenica

 > Naslovnica
Vijesti

Za ljepši i zdraviji okoliš

Autor: Administrator , 23. 4. 2021.

Učenici 4.a i 4.b zajedno u akciji za planet Zemlju

Pod motom da nije dovoljno samo promatrati, već je potrebno i djelovati, učenici 4.a i 4.b obilježili su Dan planeta Zemlje različitim aktivnostima u trodnevnom projektu. Cilj projekta bio je osvijestiti potrebu za očuvanjem okoliša.

 

Projekt je započeo uvodnom aktivnošću pod nazivom "Hod za planet Zemlju" u kojoj su učenici trebali locirati i fotografirati divlja odlagališta u svojem mjestu stanovanja. Otkrili su desetak divljih odlagališta u neposrednom okolišu na rubovima šumaraka. Sve snimke objedinjene su u film.

Nakon odgledane prezentacije u razredu se povela rasprava treba li očistiti divlja odlagališta. Učenici su izrazili zabrinutost za svoje zdravlje te ugroženost biljnog i životinjskog svijeta ako se priroda nastavi zatrpavati tim tempom. Također su i sami istražili koliko je potrebno da se pojedini materijali - plastika, metal, staklo, tekstil, koža, papir i sl. razgrade u prirodi. Zaključili su da samo zajedničkim promišljanjem i djelovanjem možemo popraviti stvari i pokrenuti pozitivne promjene. Odlučili su letkom poručiti sumještanima da otpad nije smeće kojemu je mjesto na našim livadama i šumama te napisati pismo načelniku općine. 

Vrlo snažnim porukama na letku pozvali su sumještane da recikliraju, kompostiraju i razvrstavaju otpad. Letke su podijelili u mjestu stanovanja u poštanske sandučiće. Pismom su zamolili načelnika općine da poveća broj kontejnera za otpad te nabavi one koji nedostaju, npr. kontejner za tekstil. 

Sami su u školi izrađivali platnene vrećice. U izradi su natpisi kojima upozoravaju da na livadama i šumama nije mjesto smeću, a postavit će ih na locirana divlja odlagališta.

Projekt je završio akcijom skupljanja smeća u školskoj okolici, uz cestu od škole do Lovačkog doma i na puteljku od crkve do nogometnog igrališta. Učenicima i njihovim razrednim učiteljicama pridružile su se školska pedagoginja i vjeroučiteljica te na taj način podržale njihovu razrednu akciju. Skupljene su četiri vreće smeća.

Projekt smo zaključili izrekom indijanskog poglavice kako zemlju nismo naslijedili od svojih predaka, već smo je posudili od svojih potomaka.

                                         Martina Brozd, Biserka Bedeković

 
Obavijesti
RASPORED SATI
Kurikulum i GPP
Jelovnik

 

Priloženi dokumenti:
Jelovnik - svibanj 2021..docx

Radno vrijeme knjižnice

A tjedan

ponedjeljak

8.30 - 13.30 sati

srijeda

8.30 - 14.30 sati

petak

8.30 - 13.30 sati

B tjedan

utorak

8.00 - 15.00 sati

četvrtak

8.00 - 15.00 sati

Popis lektire

E-nasilje

Nasiljem se ne smatra samo fizički udarac, već i vrijeđanje, omaložavanje i iskorištavanje djece putem interneta. Ukoliko smatrate da ste žrtva elektroničkog nasilja ili pak poznajete takvu osobu ili situaciju, prijavite to klikom na "Crveni gumb".

Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 11. 2009.

Ukupno: 345100
Ovaj mjesec: 1933
Danas: 106
CMS za škole logo
Osnovna škola Bedenica / Bedenica 111, HR-10381 Bedenica / os-bedenica.skole.hr / ured@os-bedenica.skole.hr
preskoči na navigaciju